У НБУ заявили, що готові повторно націоналізувати ПриватБанк - 5.0 out of 5 based on 1 review

Перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявила, що Нацбанк буде наполягати на повторній націоналізації ПриватБанку, якщо суд скасує рішення від 2016 року.

Рожкова вважає, що скасування націоналізації підірве співпрацю з МВФ і зламає механізм, завдяки якому ПриватБанк отримав від держави 155 мільярдів гривень докапіталізації.

"Тоді банк залишиться без капіталу. Ми, як регулятор фінансового сектора, приймемо рішення відповідно до закону: стаття 56 закону говорить нам, що ми повинні оголосити такий банк неплатоспроможним. Це означало б або ліквідацію банку, або повернення його в державну власність", - заявила Рожкова.

18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на 116,8 млрд грн. В червні 2017 року уряд вирішив внести в капітал банку ще 38,5 млрд грн на підставі аналізу НБУ і незалежного аудитора - EY. За інформацією НВ Бізнес, за договором купівлі-продажу Коломойський продав ПриватБанк Міністерству фінансів за 1 гривню.

ПриватБанк є найбільшим банком України з часткою ринку більше 35%. За підсумками 2018 року держбанк отримав 11,67 млрд грн чистого прибутку. Вперше з моменту націоналізації банк виплатить Мінфіну дивіденди - 11,52 млрд грн. Держава щорічно виплачує 12,5 млрд грн відсотків за облігаціями внутрішньої держпозики, випущені для порятунку банку. Кількість клієнтів ПриватБанку збільшилася на 1,5 млн - до 22 млн. Кожен другий клієнт (майже 14,9 млн) - активний користувач Приват24. За підсумками 2019 року, в ПриватБанку планують отримати прибуток понад 9 млрд грн.

Оцените пост:

11111