Гонтарева заявила, що їй загрожує Коломойський - 5.0 out of 5 based on 1 review

Колишня очільниця Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що олігарх та ексвласник ПриватБанку Ігор Коломойський погрожує їй.

Валерія Гонтарева майже чотири роки, з червня 2014-го по березень 2018-го, очолювала Національний банк України. За цей час їй довелося ухвалити чимало жорстких рішень, від так званої «чистки» банківського сектору до націоналізації найбільшого банку України — ПриватБанку. Колишній власник Привату олігарх Ігор Коломойський добивається визнання націоналізації незаконною через українські та міжнародні суди.

«Ви знаєте, що до країни повернулася не лише злочинна влада часів Януковича, з якою ми боролися. Повернувся один з олігархів, який постійно мені погрожує. Це дуже погано, що він повернувся. Погано, для мене особисто і для країни. Особисто мені він погрожує. В інтерв'ю Коломойський заявив, якщо я не повернуся в Україну, то він мене вивезе у приватному порядку. Англійською це kidnapping. Це злочин на території Великої Британії. Я хочу, щоб це було всім зрозуміло. Якщо зі мною щось станеться, щоб усі знали чому», — сказала Гонтарева.

За її словами, з Коломойським до націоналізації ПриватБанку вона зустрічалася близько 20 разів. Востаннє особисто бачила його у ніч перед націоналізацією ПриватБанку: «Це була знаменита ніч, коли зібралася велика частина кабміну - міністр фінансів, прем'єр-міністр, міністр юстиції, Аваков, президент. Ось у цій кімнаті я бачила Коломойського напередодні націоналізації, де йому написали лист з проханням про націоналізацію».

На питання щодо рекапіталізації інших банків, Гонтарева запевнила: до всіх банків були однакові вимоги, утім не всі власники банків їх виконали:

«Проблеми не були пов'язані лише з паном Коломойським. Якщо ми подивимося, скільки грошей держава внесла у державні банки, на що використовувалися кредити державних банків, подивимося на олігархічну модель побудови українського банківського сектору, то побачимо, як з ринку був виведений банк олігарха Фірташа. Там не було капіталу, він його так і не вніс. Два банки пана Бахматюка. А от, наприклад, банк Пінчука і банк Ахметова виконали вимоги, внесли капітали, дали застави. Не було задачі вивести банки з ринку, була програма рекапіталізації, узгодження з міжнародним валютним фондом на чотири роки».

Гонтарева вже майже рік живе в Лондоні, викладає у Лондонській школі економіки, а повернутися в Україну наразі не може, зокрема, через «відсутність верховенства права у країні».

Оцените пост:

11111