Госпсуд Києва ухвалив рішення за справою щодо націоналізації Приватбанку, що прямо протирічить “банківському” закону - 1.0 out of 5 based on 2 reviews

1 листопада 2021 року суддя господарського суду м. Києва Джарти В.В. задовольнила позов ТОВ "Реватіс" до АТ КБ «ПриватБанк», Міністерства фінансів України, а також ФГВФО, НБУ та КМУ, та визнала недійсними договори придбання та купівлі-продажу акцій ПриватБанку (процедура Bail-in) всупереч імперативним приписам “банківського” закону (Закон №590-ІХ).

Як повідомили у банку, таке рішення ухвалено всупереч нормам закону, в силу якого суд зобов'язаний був закрити провадження у справі. Також вказаним Законом прямо визначено заборону визнання недійсними договорів укладених в процедурі виведення Банку з ринку та чітко визначено єдиний можливий спосіб захисту прав осіб, які вважають, що їх права було порушено в процедурі виведення Банку з ринку – відшкодування завданої шкоди у грошовій формі.

АТ КБ "ПриватБанк" занепокоєний грубим ігноруванням судами прямих обов'язкових до застосування норм Закону №590-ІХ та Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", які покликані вдосконалити банківський сектор України та загалом посилити довіру до банківської системи України, як громадян, так і міжнародних партнерів України.

Більше того, судом проігноровано приписи Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» якими чітко та недвозначно встановлено заборону витребування акцій Банку проданих інвестору – в даному випадку Державі, що унеможливлює застосування наслідків недійсності таких правочинів.

При цьому, Законом №590-ІХ, в тому числі внесено зміни до ст.5 Господарського процесуального кодексу України, які полягають у визначенні механізму, порядку та способу захисту прав колишніх учасників банківських установ, які виведені з ринку або ліквідовані. Метою таких змін банківського законодавства, є встановлення рівноваги між приватними інтересами колишніх власників банку та суспільними інтересами, у разі скасування рішення щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку або його ліквідації у зв'язку з чим становище відповідного банку не повинно відновлюватись, а засоби правового захисту мають обмежуватись грошовою компенсацією у випадку, якщо власники банку зазнали шкоди.

Оцените пост:

11111