Окружний адміністративний суд міста Києва фактично ухилився від розгляду у визначені процесуальним законодавством строки питання повернення державному ПриватБанку грошових коштів, сплачених за скасованими судовими рішеннями. Про це повідомила прес служба ПриватБанку.

Заява ПриватБанку про стягнення з Суркіса Ігоря Рахмільовича, Суркіс Світлани Григорівни, Суркіс Марини Ігорівни і Ковалик Поліни Олександрівни грошових коштів у загальному розмірі понад 540 млн грн., сплачених державним банком за скасованими Великою Палатою Верховного Суду судовими рішеннями, розглядається в Окружному адміністративному суді міста Києва під головуванням судді Євгенія Аблова.

21 вересня 2021 року суддя Євгеній Аблов оголосив у розгляді питання про поворот виконання судових рішень в адміністративній справі №826/20221/16 чергову перерву, але вже навіть не визначивши дату наступного судового засідання. Окрім того, для вирішення заяви ПриватБанку про поворот виконання судових рішень суддя витребував у Печерського районного суду міста Києва цивільну справу за позовом родини Суркісів, що не передбачено процесуальним законодавством.

Отримавши доволі логічну та передбачувану відповідь Печерського районного суду міста Києва про неможливість надання матеріалів справи, розгляд якої не завершено, суддя Євгеній Аблов повідомив учасникам справи, що дата судового засідання з розгляду питання про поворот виконання судових рішень в адміністративній справі №826/20221/16 буде призначена вже після завершення розгляду Печерським районним судом міста Києва цивільної справи за позовом родини Суркісів.

Нагадаємо, розгляд Печерським районним судом міста Києва цивільної справи за позовом родини Суркісів щодо визнання договорів bail in недійсними зупинений на стадії підготовчого провадження до залучення до участі у справі правонаступників Суркіса Рахміля Давидовича. Отже, вочевидь, судовий розгляд заяви ПриватБанку про поворот виконання скасованих судових рішень в адміністративній справі №826/20221/16 затягується на невизначений строк.

Такий порядок судового розгляду не передбачений процесуальним законом, більш того, він суперечить одній із основних засад здійснення судочинства – розумності строків розгляду справи.

Нагадаємо, 15.06.2020 Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення Окружного адміністративного суду міста Києва і Київського апеляційного адміністративного суду та закрила провадження в адміністративній справі №826/20221/16 про скасування рішень НБУ щодо визнання членів родини Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами та стягнення з ПриватБанку на користь родини Суркісів 1,05 млрд грн, $266,2 тис. і €7,8 тис.

Оскільки скасовані Великою Палатою Верховного Суду судові рішення Окружного адміністративного суду міста Києва і Київського апеляційного адміністративного суду у справі № 826/20221/16 після набрання ними 06.11.2017 законної сили були виконані ПриватБанком в частині виплати грошових коштів на користь родини Суркісів, ПриватБанк звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з заявами про поворот виконання таких скасованих судових рішень.

Процесуальний закон встановлює суду 20-денний строк для розгляду питання про повернення сплаченого за скасованим судовим рішенням.

Оцените пост:

11111