19 липня 2022 року Апеляційний суд у місті Гаага в Нідерландах (Апеляційний суд) у повному обсязі відхилив вимоги росії щодо оскарження Проміжного арбітражного рішення від 24 лютого 2017 року та Часткового арбітражного рішення від 04 лютого 2019 року щодо юрисдикції та зобов’язання, винесених Постійною палатою третейського суду у Гаазі (ППТС) у арбітражному провадженні щодо захисту інвестицій АТ КБ “ПриватБанк” проти росії.

Рішення Апеляційного суду усуває ще одну перешкоду, створену росією у справі ПриватБанку, остаточне слухання якої щодо питань визначення розміру завданих збитків відбудеться в ППТС у жовтні 2022 року.

Герхард Бьош, Голова Правління ПриватБанку, зауважив: “Це рішення є важливим свідченням перемоги верховенства права. Особливо у ці складні часи для України є дуже важливим, щоб агресор зіткнувся із наслідками своїх дій. Я пишаюся Банком, що він зміг досягти правосуддя, захищаючи свої права.”

Як повідомлялося раніше, до квітня 2014 року ПриватБанк здійснював постійну активну діяльність та йому належали значні активи на території Кримського півострова, у тому числі кредити, нерухомість та готівкові кошти. Невдовзі після незаконної окупації Криму, росія здійснила ряд заходів, що мали наслідком незаконну експропріацію кримських активів ПриватБанку та припинення діяльності ПриватБанку в Криму.

У відповідь на це у 2015 році ПриватБанк подав позов до арбітражного суду проти росії відповідно до двосторонньої угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. У цьому арбітражному провадженні, від участі в якому росія обрала ухилитися, арбітражний суд виніс проміжне та часткове рішення, встановивши, що він має юрисдикцію вирішувати спір та що росія незаконно експропріювала активи ПриватБанку в Криму. У 2019 році росія звернулася із заявою до Апеляційного суду, у якій просила переглянути або скасувати такі арбітражні рішення.

Інтереси ПриватБанку у Апеляційному суді представляла юридична фірма De Brauw Blackstone Westbroek N.V., у співпраці з Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan UK LLP, головним радником в арбітражному провадженні, та Астерс, радником з українського права ПриватБанку.

Оцените пост:

11111