У Telegram з'явилися боти, які за номером видають ІПН, паспорт, прописку українців - 5.0 out of 5 based on 1 review

У мессенджере Telegram з'явилося два бота, які шукають персональні дані українських користувачів за номером телефону за гроші.

Один бот під назвою «Досьє» вже закритий, другий ще працює. Боти імовірно беруть дані з вкраденої бази користувачів «ПриватБанку».

У боті «Досьє» за гроші за телефонним номером можна було отримати ПІБ користувача, дату народження, серію і номер паспорта, прописку та ІПН. На момент публікації аккаунт вже був вилучений. Другий бот ще працює, тому ми не наводимо в матеріалі його назву і посилання. Він працює за схожою схемою і теж за гроші. 10 запитів в ньому коштують $ 50, 50 - $ 100, 200 - $ 200.

За даними, обидва бота використовують одну і ту ж базу. В обговоренні першого бота користувачі відзначають, що швидше за все мова - про вкрадену базі «ПриватБанку».

В банку відзначили, що знають про цих ботів і звернулися з цього приводу в поліцію: «Ми виявили цей чат-бот 23 квітня і подали заяву в поліцію для відкриття кримінального провадження. Також ми в черговий раз звернулися до клієнтів з попередженням про небезпеку передачі особистих даних в подібних шахрайських ботах. Нам невідомі джерела даних у таких шахраїв, ми сподіваємося з'ясувати їх за допомогою правоохоронних органів», - повідомили в банку.

Оцените пост:

11111