Дорогу новим технологіям: українці позбудуться квитків в громадському транспорті - 5.0 out of 5 based on 1 review

ПриватБанк пропонує безкоштовно обладнати громадський транспорт новими технологіями для оплати проїзду та розповів, як працюють нові технології і чому паперові квитки від кондуктора відходять у минуле.

Паперові квитки

У великих містах України громадський транспорт працює практично цілодобово. Кондуктори знаходяться в громадському транспорті впродовж дня, мільйони гривень доводиться витрачати на друк квитків. Кондуктори тримають виручку просто в кишенях, потім їх потрібно перевозити, інкасувати, обмінювати, зберігати. Все це довго, дорого і незручно.

Є й інші проблеми - дрібні гроші швидко зношуються. До того ж, легко наштовхнутися на фальшиві великі купюри. Якщо в супермаркетах ще можна легко перевірити справжність гривень, то в громадському транспорті - немає.

Локальні карти від місцевої влади

Ще однією можливістю оплати є багаторазовий електронний квиток від місцевої влади. Для цього випускають спеціальні карти. На випуск карт і на утримання платіжної інфраструктури витрачаються мільйони гривень.

До того ж, є ризик корупції. Коли місто платить бізнесу, у окремих чиновників з'являється спокуса передати цю функцію наближеним підприємцям. Крім того, такий спосіб змушує пасажирів поповнювати квитки на спеціальних терміналах, а використовувати ці карти можна тільки в транспорті.

Наприклад, Харків запустив такий квиток спільно e-ticket, Київ - Амріта, Житомир - Гексагон, Львів - Мастеркард, Миколаїв - Віза і Ощадбанк, Одеса - ГЕРЦ. Вони постійно випускають і перевипускають карти, а їх послуги потрібно оплачувати.

Банківські валідатори

Валідатори - це звичайні POS-термінали, в громадському транспорті вони дають можливість оплатити поїздку за допомогою банківської карти, будь-якого гаджету з технологією NFC. Наприклад, ПриватБанк пропонує містам встановлювати ці пристрої безкоштовно! Головний плюс - розплатитися можна за допомогою карти будь-якого банку. Не потрібно купувати ще один "пластик" і переплачувати комісію. Ні готівки, ні бюджетних витрат.

Оплата проїзду

"На проект не було витрачено жодної гривні з бюджету або коштів комунального підприємства. Все впроваджено завдяки нашій фінансовій установі. Закупівлю POS-терміналів також оплатив державний ПриватБанк", - розповідає керуюча Херсонською філією ПриватБанку Олена Бельмега. Такою технологією в Україні з січня по квітень скористалися 85 тисяч раз. Найпрогресивнішим виявився Кривий Ріг.

QR-код

Ще один спосіб оплати - це спеціальний код, який можна відсканувати в додатку. Наклейки з кодом розміщують відразу в декількох місцях в громадському транспорті. Для цього підійде практично будь-який смартфон.

"Під час поїздки оплачений квиток потрібно "закомпостувати" прямо в смартфоні і пред'явити кондуктору або контролеру. Кожен пасажир може оплатити проїзд двома кліками на смартфоні. Це займає від 20 до 40 секунд, в залежності від якості зв'язку", - повідомляє директор Запорізької філії ПриватБанку Віктор Остапенко.

Зазначемо, що тільки в Приват24 в цьому році (за перші чотири місяці) відсканували код 2,3 млн разів.

Оцените пост:

11111