Кредити в обмін на реформи. Головне з меморандуму МВФ — які вимоги доведеться виконувати Зеленському - 5.0 out of 5 based on 1 review

Для виконання основних prior action Міжнародного валютного фонду (МВФ) уряду, парламенту і президенту України знадобилася несподівана і жорстка економічна криза, викликана пандемією коронавірусу.

А саме, утворення дефіциту держбюджету України в 7,5% (300 млрд грн), закриття для країн, що розвиваються, зовнішніх і внутрішніх ринків для запозичень, які фактично змусили владу прискорити неабияк затягнуте ухвалення непопулярного закону про ринок землі і так званого «антиколомойського» закону про банки. Тут варто сказати, що ці закони більше потрібні Україні, ніж зовнішнім кредиторам і в перспективі вони позитивно позначаться на економіці та фінансовій стабільності країни.

Перший, земельний, робить сільськогосподарську землю, нарешті, легальним активом і дає можливість власникам землі законно продавати і купувати землю, брати під неї кредити в банках.

Другий, банківський, гарантує неповернення виведених з ринку банків до колишніх власників, дає можливість притягти їх до відповідальності і можливість для них отримати лише грошову компенсацію. Якщо ці колишні власники доведуть, що їм було завдано реальних збитків. Більшою мірою, закон про банки відноситься до кейсу з ПриватБанком, за який так хоче отримати компенсацію його колишній власник Ігор Коломойський. На ПриватБанк припадає левова частка витрачених коштів платників податків у період банківської реформи 14−16 року. Нагадаємо, тоді було ліквідовано не тільки близько 100 банків, а й олігархічний банкінг як явище в економіці.

Однак, закон про ринок землі і антиколомойський закон про банки тепер дозволяють отримати тільки перший транш від МВФ у розмірі $1,9 млрд. Всього Україна протягом наступних півтора року планує отримати $5 млрд за програмою stand-by. Щоб отримати інше, доведеться виконувати прописані в меморандумі з Фондом умови.

Нагадаємо, що МВФ змінив трирічну програму фінансування EFF на більш гнучкий формат Stand-by, який передбачає, що Україні для отримання чергового траншу потрібно буде провести кілька нових реформ. Формат Stand-by ускладнює улюблену гру українських політиків останніх двох десятиліть — більше грошей, але менше реформ. А така спокуса, безсумнівно, виникне, особливо напередодні місцевих виборів, коли мова піде про комунальні тарифи, спрощене оподаткування та соціальної допомоги.

Оцените пост:

11111