Мін'юст США хоче конфіскувати нерухомість Коломойського і Боголюбова на $70 млн - 5.0 out of 5 based on 1 review

Міністерство юстиції США звинуватило українських олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова в виведенні мільярдів доларів з ПриватБанку в 2008—2016 роках.

Відомство подало в Окружний суд США Південного округу Флориди два цивільних позови, в яких йдеться про те, що комерційна нерухомість Коломойського в Луїсвіллі (штат Кентуккі) і Далласі (штат Техас) була куплена за рахунок коштів, незаконно отриманих з ПриватБанку, і підлягає конфіскації на підставі порушення федерального законодавства про боротьбу з відмиванням грошей.

«У позовах стверджується, що Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, які володіли ПриватБанком, одним з найбільших банків України, привласнили та виманили з банку мільярди доларів. Обидва отримували шахрайські позики і кредитні лінії приблизно з 2008-го по 2016 рік, коли схема була розкрита, а банк був націоналізований Національним банком України. У позовах стверджується, що вони відмивали частину злочинних доходів через безліч банківських рахунків підставних компаній, перш за все в кіпрському відділенні ПриватБанку, після чого переводили кошти в Сполучені Штати», — йдеться в прес-релізі на сайті Мін'юсту.

В одному з позовів відзначається, що Коломойський і Боголюбов вивели з ПриватБанку так багато грошей, що Україні довелося надати банку фінансову допомогу в розмірі $5,5 млрд, щоб «запобігти економічній кризі для всієї країни». Підкреслюється, що гроші виводили через мережу компаній, щоб «ретельно приховати» джерело їх походження.

У відомстві розповіли, що в США партнерами Коломойського і Боголюбова були Мордехай Корф і Уріель Лейбер. Вони створили мережу компаній, в назві яких зазвичай було слово Optima, «для подальшого відмивання незаконно привласнених коштів і їх інвестування», йдеться в повідомленні. У Мін'юсті додали, що Корф і Лейбер купили об'єкти нерухомості і підприємства по всій країні на сотні мільйонів доларів. Відомство хоче домогтися конфіскації офісної будівлі в Луїсвіллі, відомої як PNC Plaza, а також офісної будівлі в Далласі, яка раніше було штаб-квартирою компанії CompuCom.

«Загальна вартість будівель становить близько 70 мільйонів доларів», — заявили в Мін'юсті.

У позовах зазначається, що «незважаючи на постійний потік незаконно привласнених коштів для інвестування», Корф і Лейбер часто не могли зробити куплені в США об'єкти нерухомості і підприємства прибутковими.

Майкл Салліван, адвокат Коломойського, в письмовому коментарі виданню Washington Post заявив, що «Коломойський категорично відкидає твердження, що містяться в позовах, поданих Міністерством юстиції». Адвокат Боголюбова не відповів на запит про коментар.

У відомстві додали, що Федеральне бюро розслідувань також веде розслідування щодо відмивання грошей ПриватБанку. У вівторок, 4 серпня, співробітники ФБР провели обшук в офісі ріелторської компанії в центрі Клівленда, яка пов’язана з Коломойським.

Нагадаємо, що в травні минулого року ПриватБанк подав позов до Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова в Канцелярський суд штату Делавер. ПриватБанк звинувачує їх у відмиванні $622,8 млн, які були видані банком у вигляді кредитів пов’язаним з попередніми власниками компаніям, але потім були використані іншими компаніями на придбання для них активів у США. Йдеться про феросплавні і металургійні заводи, комерційну нерухомість і готелі. Одна з компаній, Optima Ventures, стала найбільшим власником комерційної нерухомості в американському Клівленді. Найбільше майна у Коломойського і Боголюбова ПриватБанк виявив у штатах Огайо, Іллінойс і Техас.

Юристи ПриватБанку повідомили також, що з січня 2006-го по грудень 2016 року загальний рух грошових коштів (кредитів) по рахунках кінцевих бенефіціарів власників у кіпрському філії ПриватБанку, які використовували для відмивання коштів, становив $470 млрд, що приблизно вдвічі перевищує валовий внутрішній продукт Кіпру за той же період.

Оцените пост:

11111