Падіння гривні пов’язане з побоюваннями через ситуацію з ПриватБанком - 5.0 out of 5 based on 1 review

Девальвація гривні пояснюється побоюваннями інвесторів через ситуацію з Приватбанком, вплив олігарха Ігоря Коломойського і невизначеість в відносинах з МВФ.

Про це написав у колонці для Kyiv Post британський економіст Тімоті Еш, головний стратег з питань суверенного боргу BlueBay Asset Management, однієї з найбільших в Європі компаній з управління активами.

«Інвестори нервують. Поки президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Олексій Гончарук не впоралися із завданням переконати їх. Чи є занепокоєння з приводу ПриватБанку, Коломойського і відносин з МВФ "фундаментальною" причиною? Я схильний думати, що так», - зазначив він.

Еш додав, що потрібно розібратися з цими питаннями. Інакше інвестори будуть йти з країни, тиск на гривню збільшиться, Нацбанк буде витрачати резерви і у нього буде менше можливостей для зниження облікової ставки. Еш прогнозує, що Національному банку, можливо, навіть доведеться підвищити ставку, якщо ці проблеми не будуть вирішені.

«Зеленський і Гончарук повинні усвідомити ризики, пов'язані з проблемою Приватбанку, для макроекономічної фінансової стабільності», - додав він.

Нагадаємо, 11-26 вересня в Україні працювала місія Міжнародного валютного фонду. Домовитися про укладення нової трирічної програми співробітництва в рамках механізму розширеного фінансування поки не вдалося. У заяві місії за підсумками візиту до Києва кажуть, що обговорення триватимуть в найближчі тижні. У місії Фонду підкреслили, що необхідно зберегти незалежність НБУ і докласти всіх зусиль для мінімізації фіскальних витрат, пов'язаних з реорганізацією або ліквідацією банків. Перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова зазначила, що мова йде не тільки про Приватбанк, але і про великі банки, які збанкрутували.

Екс-глава Ради нацбезпеки і оборони, колишній міністр фінансів Олександр Данилюк заявив в інтерв'ю BBC Україна, що домовитися з МВФ про нову програму не вдалося через ситуацію з Приватбанком.

«Звичайно, те, що вони поїхали без заключних домовленостей - це дуже негативний сигнал. І шкода, що це сталося тільки через проблему з Приватбанком. Я вважаю, що відповідальною позицією було б знайти на це відповідь. І якомога скоріше.Я навіть скажу вам більше: іншого виходу немає. Це рішення має бути. Як? Це залежить від нас. Нам його диктувати ніхто не буде», - зазначив він, додавши, що президент Володимир Зеленський «розуміє масштаб загрози».

У середу, 1 жовтня, через кілька днів після від'їзду місії МВФ, на аукціонах Мінфіну з продажу облігацій внутрішньої держпозики попит склав всього 86,8 млн грн. Це найменший попит на гривневі облігації в цьому році.

Оцените пост:

11111