Суд в Лондоні розпочинає розгляд апеляції ПриватБанку в суперечці з екс-власниками - 5.0 out of 5 based on 1 review

Апеляційний суд Англії та Уельсу починає розгляд апеляційної скарги ПриватБанку на рішення першої інстанції про невідповідність юрисдикції позову фінустанови до екс-власникам.

Основним предметом розгляду буде обґрунтованість відмови першої інстанції в розгляді спору в британській юрисдикції і відповідних забезпечувальних заходів. Слухання триватимуть близько п'яти днів. Рішення апеляційного суду очікується у вересні-початку жовтня, хоча існує ймовірність, що воно буде оголошено і в кінці слухань.

Як повідомлялося, ПриватБанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти екс-власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd. (Всі - Великобританія), Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd. (Всі Британські Віргінські о-ви), які, ймовірно, їм належать, або перебувають під їх контролем.

Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав невідповідним його юрисдикції позов ПриватБанку, вважаючи, що вона був поданий проти британських компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd. (Іменовані в виробництві як англійські відповідачі) з тим, щоб залучити у виробництво Коломойського і Боголюбова. Суддя аргументував вирішення питань, що банк не надав ніякого прямого пояснення, чому він подав позов проти вказаних компаній в грудні 2017 року, і жоден з його аргументів, який був представлений пізніше, не є переконливим. У тому числі деякі наведені банком підстави не могли бути представлені в грудні 2017 року, оскільки банк про них не знав.

При цьому суддя визнав наявність у банку обгрунтованих позовних вимог проти Коломойського і Боголюбова як мінімум на кілька мільйонів доларів. У той же час він додав, що банк не має права підбирати прийнятну для себе судову інстанцію, в свою чергу, його екс-власники вправі захищати свої інтереси в Швейцарії, за місцем постійного проживання.

Компанія Fieldfisher, що представляє інтереси Коломойського, вказувала, що суд першої інстанції зобов'язав український держбанк оплатити всі судові витрати відповідачів і скасував всесвітній арешт активів (WFO) на суму понад $ 2,5 млрд. У тому числі суд зобов'язав ПриватБанк протягом 28 днів сплатити проміжні витрати відповідачів на GBP7,5 млн, з яких Ігорю Коломойському - GBP4 млн.

ПриватБанк 21 грудня 2018 року оскаржив рішення першої інстанції в апеляційному суді Англії і Уельсу. До розгляду апеляції WFO залишається в силі.

Оцените пост:

11111