У Зеленського озвучили позицію щодо націоналізації ПриватБанку - 5.0 out of 5 based on 1 review

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк заявив, що рішення про націоналізацію ПриватБанку було правильним, але від початку містило деякі ризики.

 "З огляду на ту інформацію від Нацбанку, з якою я працював, рішення було правильним. Коли кажуть націоналізація, то часто не розуміють всього процесу. Для того, щоб відбулася націоналізація банку, має відбутися таке: Нацбанк, як регулятор, моніторить ситуацію з банками на ринку і якщо банк не виконує певні вимоги, а у випадку з ПриватБанком це були вимоги по капіталу, то Нацбанк виводить цей банк з ринку. Він виводить його на ліквідацію. Коли банк іде на ліквідацію, він передається в Фонд гарантування вкладів. Коли банк перебуває у Фонді гарантування вкладів, то далі приймає рішення Кабмін з приводу того, націоналізовувати його чи ні. Якщо його не націоналізувати, то він ліквідовується", - відзначив він.

За словами Данилюка, представляючи це питання на засіданні РНБО і уряду в якості міністра фінансів він говорив, що "націоналізація - це також певні ризики на майбутнє".

"Але через системність та боязнь ризиків, було прийнято рішення його націоналізувати. Були й інші ризики - що сама націоналізація пройде неуспішно. Адже коли міняється власник, то багато процесів треба перебудувати. Нам вдалося сформувати команду, яка успішно це зробила. Тому цей процес завершено. Що зараз оскаржується в суді - питання, чи треба його виводити з ринку, чи ні, чи правильно тоді це зробили, чи ні. Це не зовсім питання до мене. Але ті документи, які я бачив - це було обґрунтоване рішення", - додав секретар РНБО.

Він відмовився відповідати на питання про те, что довіряє судовій системі України

Данилюк також повідомив, що після націоналізації не спілкувався з екс-співвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським.

Як повідомлялося, ПриватБанк був націоналізований в грудні 2016 року. Портфель непрацюючих кредитів ПриватБанку, який класифікується як пов'язаний з попередніми власниками, на 31 грудня 2018 року оцінюють у 212,795 млрд грн.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона на Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компанії Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які, ймовірно, належить їм.

18 квітня 2019 року Окружний адмінсуду Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. НБУ, Мінфін і ПриватБанк подали апеляції.

Оцените пост:

11111